MonPlaneta
Bigdata per millorar els processos productius de les cooperatives agràries
  • CA

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha signat un acord amb la Universitat de Lleida (UdL), en el marc del projecte AgriCoop Bigdata, per al processament intel·ligent de dades del sector agroalimentari que incideixen en els sistemes productius de les cooperatives. Segons la FCAC, la contractació de la UdL aportarà coneixement en el tractament de dades, estadística i sistemes d’identificació geogràfica i suposa una inversió de 95.000 euros en dos anys, que se sumen als prop de 15.000 euros que la Federació ja hi havia destinat durant les fases prèvies del projecte.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha explicat que l’objectiu és “disposar d’un model predictiu intel·ligent que faciliti l’adopció de decisions estratègiques per a productors i cooperatives aplicant mètodes innovadors Bigdata i considerant diferents escenaris”. D’aquesta manera, la FCAC podria fer una prospectiva a nivell econòmic, social i mediambiental tant dels socis com de les cooperatives “amb la finalitat de generar nous models de negoci al temps que incideix en la sostenibilitat del sistema”.

El projecte AgriCoop Bigdata treballa a partir de la informació dels socis de cooperatives agràries a la DUN, que és la declaració obligatòria que anualment han de presentar els productors (agricultors i ramaders) de Catalunya i que mostra la situació de les explotacions en el moment de sol·licitar els ajuts vinculats a la PAC. La FCAC gestiona la tramitació d’aproximadament 14.000 DUN anuals (un 27% del total), que corresponen a unes 281.350 hectàrees de conreu.

En concret, el projecte farà el tractament de més d’un milió de dades per any que aporten informació sobre les explotacions, superfícies declarades de cada conreu, piràmides d’edat, sistemes de reg, diferents registres (vitivinícola, plantacions fruiteres, titularitat compartida o registre general de la producció agrícola) i sol·licitud de diferents tipologies d’ajuts, entre altres.

L’anàlisi combinarà l’estadística amb tècniques d’aprenentatge automàtic utilitzant aquesta plataforma, que integrarà les dades actuals i una perspectiva històrica de les sis darreres campanyes. Com a resultat, s’obtindran informes comparatius entre la cooperativa i diferents sectors productius, de la cooperativa amb el seu entorn geogràfic i també de la cooperativa en relació amb el conjunt de cooperatives de la FCAC i vers tot Catalunya.

El projecte s’està desenvolupant en el marc dels Ajuts a la Cooperació per a la Innovació (operació 16.01.01 PDR 2014-2020), cofinançats pel fons FEADER i el Departament d’Agricultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa