MonPlaneta
Barcelona mostra el seu compromís contra el canvi climàtic a la Cimera Mundial del Clima
Barcelona
Barcelona | iStock

!--akiadsense-->

L’Ajuntament de Barcelona participarà a la Cimera Mundial del Clima, COP24, que està tenint lloc durant aquests dies a la ciutat polonesa de Katowice i que té com a meta avançar en el compliment dels objectius mundials de control del canvi climàtic. L’equip de la capital catalana està encapçalat pel Comissionat d’Ecologia del consistori, Frederic Ximeno. L’objectiu principal d’aquesta conferència internacional és fer un balanç de les fites assolides des de l’Acord de París, l’any 2015, i ajustar els nivells d’ambició en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que calen per assolir les metes marcades a la capital francesa. A més, també s’espera acordar la regulació d’algunes eines que encara estaven pendents d’aprovació. La cimera assenyala el termini màxim que els 197 Estats signants es van fixar per a concretar les accions que duran a terme per complir els objectius.

L’octubre d’aquest any el Panell Internacional de Científics del Canvi Climàtic – IPCC van presentar l’estudi “Escalfament global d’1,5 ºC”, en què es mostrava que per aconseguir la fita de no superar un increment d’1,5º C es requerien “canvis ràpids, d’ampli abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat”. Amb la informació disponible s’està, per tant, en condicions d’avaluar si els nivells dels compromisos adquirits són suficients o cal reforçar l’acció climàtica.

Frederic Ximeno, Comissariat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona
Frederic Ximeno, Comissariat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona | Bernat Capell

!--akiadsense-->

Les ciutats són claus en la lluita contra el canvi climàtic i és important col·laborar i compartir bones pràctiques i experiències per ajudar-se mútuament. Barcelona, precisament, és una de les ciutats que ha signat el document Call for Action, un compromís per millorar la sostenibilitat a les ciutats de tot el món que busca inspirar i invocar a reconèixer i actuar com a motor del desenvolupament sostenible. A més de Barcelona, han signat el document Amsterdam, Bristol, Brussel·les, Copenhaguen, Den Bosch, Essen, Freiburg, Gent, Hamburg, Hertog, Lahti, Lisboa, Ljubljana, Malmö, Nantes, Nijmegen, Nüremberg, Oslo, Umea i Vitòria-Gasteiz, a més de les entitats Eurocities, Energy Cities, Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i ICLEI.

El Pla Clima de Barcelona, precisament, ha rebut el premi a la millor iniciativa de les grans ciutats europees, atorgat pel Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. El reconeixement valora la integritat i l’eficàcia del pla i el seu enfocament transversal, que integra mitigació, adaptació, justícia climàtica i corresponsabilitat social. La delegació de les tres ciutats premiades d’Europa -Barcelona, com a ciutat gran, Sonderborg com a ciutat mitjana i Monsano com a ciutat petita- formaran part de la delegació de la Unió Europea a la COP24. Així el Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, serà el membre representant de les grans ciutats de la Unió Europea i participarà a les sessions de treball de la COP24 i als plenaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa