MonPlaneta
Barcelona es convertirà en la capital europea de l’arqueologia
Excavacions a Empúries
Excavacions a Empúries | Departament de Cultura

!--akiadsense-->

Al mes de setembre, Barcelona es convertirà en la capital europea de l’arqueologia. La ciutat acollirà el 24è Congrés Anual de l’Associació Europea d’Arqueòlegs, que aquest any l’entitat coorganitza amb la Universitat de Barcelona. L’esdeveniment acadèmic reunirà més de 3.100 arqueòlegs de més de seixanta països diferents. Sota el lema «Pensar el futur» (Reflecting futures), s’ha convocat els experts en arqueologia més actius en l’escena europea. El propòsit és reflexionar sobre els reptes i la funció social d’aquesta disciplina en un moment de profundes transformacions. El congrés, que en cada edició té lloc en una ciutat europea diferent, no s’organitzava a Espanya des del 1995, quan Santiago de Compostel·la va acollir precisament la primera trobada.

L’acte inaugural es farà a la basílica de Santa Maria del Mar el 5 de setembre, i inclourà les conferències de Francesc Gracia, catedràtic de Prehistòria i Arqueologia de la UB, i Sonia Gutiérrez, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant. A continuació, tindrà lloc la recepció inaugural al Born. Durant el congrés, del 6 al 8 de setembre, s’exposaran recerques amb un èmfasi especial en la Mediterrània i les societats que històricament l’han habitat. També es debatrà sobre les noves tecnologies aplicades a l’arqueologia, el paper d’aquesta disciplina en el futur de les ciutats i la seva vinculació amb la indústria turística, l’arqueologia i l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, així com els desafiaments vinculats als museus i la divulgació arqueològica. Al llarg del congrés intervindran grans noms de l’arqueologia amb una sèrie de conferències de referència. En paral·lel a aquesta trobada, es farà la primera Fira Europea de l’Arqueologia, que reunirà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona més de cinquanta expositors de Catalunya, l’Estat i Europa.

El congrés té el patrocini del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Depèn d’un comitè organitzador constituït per Margarita Díaz-Andreu (UB), Raquel Piqué (UAB) i Sandra Montón (UPF). Disposa d’un comitè científic i d’un comitè assessor en el qual estan representats els organismes catalans d’arqueologia més importants, així com alguns de l’Estat espanyol. La EAA és la principal organització d’arqueologia i patrimoni arqueològic d’Europa, i la segona organització més gran d’aquest tipus a escala mundial. El seu president actual és Felipe Criado Boado. Té més de 3.500 membres actius, i al llarg dels seus gairebé vint-i-cinc anys de vida ha implicat prop de 15.000 persones. La missió de l’EAA és promoure el desenvolupament de l’arqueologia, donar suport als professionals d’aquesta disciplina i facilitar la relació de la societat amb el patrimoni arqueològic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 1410 a agost 01, 2018 | 11:17
    1410 agost 01, 2018 | 11:17
    És capital que Barcelona continuï sent capital de gairebé totes les capitalitats possibles, per tal que no sigui capital de l'únicacapitalitat que li donarà el rang de capital, que és ser la capital de l'estat català, la resta de capitalitats amaguen aquest fet i donen vida al regne que nega aquest fet amb la complicitat i el col·laboracionisme de tots els implicats de dins i fora, això és capital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa