MonPlaneta
Barcelona avança en la lluita contra el coronavirus
  • CA
Investigadora treballant al laboratori | Secretaria d’Universitats i Recerca

Aquest dimarts al matí ha tingut lloc una reunió virtual d’urgència de coordinació de la Xarxa Internacional d’Assessorament Científic Governamental (INGSA) el Consell Internacional de la Ciència (ISC) per donar a conèixer la contribució de l’ecosistema científic barceloní en la lluita global contra el coronavirus i posar els seus resultats a disposició de la comunitat internacional. El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, ha comparegut a la reunió, per explicar-la a autoritats de més d’un centenar de països i regions.

En paraules de Roig, “Barcelona, amb institucions científiques de primer nivell mundial i un ecosistema tecnològic en eclosió, lidera la cooperació internacional enfront dels grans reptes globals com aquesta pandèmia. És l’hora de la diplomàcia científica”. “Els resultats de les investigacions dutes a terme a Barcelona es posaran a disposició de la comunitat científica internacional i de governs d’arreu del món al llarg d’aquesta setmana”, ha afegit. Nombrosos responsables de salut pública i assessors científics d’autoritats governamentals assistents a la reunió han mostrat gran interès per les contribucions de Barcelona i estudien la possibilitat d’incorporar-les en els seus països a mesura que les investigacions avancin.

Hospital de Bellvitge | Wikipedia

L’Hospital Trias i Pujol, per exemple, acull des d’aquest dilluns uns dels assajos clínics que avaluarà la seguretat i eficàcia d’un potencial tractament pel coronavirus, basat en el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). Segons declaracions d’Oriol Mitjà, l’investigador que dirigeix l’assaig, l’estimació és que la “transmissió es redueixi entre un 15% i un 5%”. Bonaventura Clotet, per la seva banda, director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, declarava la setmana passada que “a principis del 2021, Barcelona podria acollir el primer assaig clínic d’una vacuna contra el coronavirus”. L’Institut de Recerca Migal a Israel i l’empresa Moderna Therapeutics, juntament amb l’Institut Nacional de Salut nord-americà, també estan treballant per a desenvolupar una vacuna. A Catalunya, l’Hospital Clínic també participa a l’assaig clínic de l’antiviral de l’empresa Gilead.

Mentre els governs europeus intenten mitigar l’emergència, científics i emprenedors de Barcelona treballen a nivell internacional per avançar en la lluita contra la malaltia. Quatre dels 17 projectes finançats per la Comissió Europea per avançar en el diagnòstic, tractament i desenvolupament d’una vacuna estan liderats per centres de recerca, universitats i empreses de la capital catalana. El Barcelona Supercomputing Center participa, juntament amb Grífols, al projecte internacional EXSCALATE4CoV, amb l’objectiu d’emprar la computació d’altes prestacions per potenciar el disseny intel·ligent de fàrmacs contra el virus. En paraules de l’investigador del BSC-CNS, Alfons València, la supercomputació “ens permetrà saber com evoluciona i com evolucionarà el virus i quines són les millors maneres per desenvolupar vacunes”.

Coronavirus | Flickr

Per la seva banda, el projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, anomenat RiPCoN, estudiarà, a nivell computacional, les interaccions entre el coronavirus i les cèl·lules humanes, amb l’objectiu d’identificar fàrmacs que puguin combatre l’expansió del virus. Finalment, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i la Universitat de Barcelona desenvoluparan, a través del projecte ‘CONVAT’, un nanosensor que detecti el virus de manera gairebé immediata.

Les startups del sector biotecnològic català també protagonitzen la cursa contra el coronavirus. Una de les tecnologies més prometedores per detectar l’agent infecciós és el kit diagnòstic de l’empresa STAT-Dx, nascuda al Parc Científic de Barcelona. L’aparell, de la mida d’un mòbil, pot analitzar material biològic de la mucosa nasal i detectar el Covid-19. Actualment està pendent d’aprovació als Estats Units. Per altra banda, l’empresa BCN Peptides està desenvolupant un agent farmacològic contra la síndrome del destret respiratori agut (ARDS), una de les principals complicacions mèdiques associades al coronavirus. Professionals amb experiència en pneumologia, electromedicina, impressió 3D, infermeria i electrònica, organitzats a través d’un grup de WhatsApp, van crear la setmana passada el projecte Ajuda Innovadora a la Respiració (AIRE). El projecte, que compta amb el suport de la Fundació COTEC i el centre de recerca basc Tecnalia busca idear solucions barates i eficients de ventilació de pacients. L’emprenedor català establert a Sillicon Valley, Xavier Verdaguer, anunciava fa tres dies el desenvolupament d’un primer prototip.

En un escenari de tancament de fronteres, mesures d’excepció i reforçament dels poders durs, la diplomàcia científica de les ciutats globals obre una escletxa d’oportunitat. Segons Roig, “les grans ciutats i la seva comunitat científica han de contribuir de manera decisiva als grans reptes globals, aportant solucions inclusives que reforcin la transparència, la col·laboració i el retiment de comptes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa