MonPlaneta
Els astrònoms avisen que les noves xarxes de satèl·lits dificultaran l’observació del cel
  • CA
La Via Làctia vista des de la Terra | pixabay

Els astrònoms alerten que la vista que tenim de l’Univers des de la Terra podria estar greument amenaçada pel llançament de milers de satèl·lits que formaran xarxes per oferir accés a internet d’alta velocitat sense cables. Els primers aparells d’aquesta mena, que van ser llençats per la companyia nord-americana SpaceX, ja estan començant a afectar les observacions del cel nocturn, apareixent com línies blanques brillants que competeixen amb les estrelles i fan més difícil veure-les bé. Amb milers d’aparells com aquest la feina dels científics des de la Terra, sigui fent servir telescopis òptics o radiotelescopis, pot començar a resultar cada cop més difícil.

Si a dia d’avui hi hi ha uns 2.200 satèl·lits actius orbitant el nostre planeta, el projecte Starlink de SpaceX vol enviar-ne seixanta de nous cada poques setmanes fins arribar, a mitjans de la propera dècada, a 12.000 satèl·lits en òrbita només d’aquest projecte. La companyia britànica OneWeb, per la seva banda, en vol posar en òrbita 650 però contempla arribar fins als 2.000 si és necessari. Amazon també té el seu propi projecte, que un cop completaat afegiria 3.200 satèl·lits més al recompte. Amb tantíssims aparells al voltant del nostre planeta, tant el reflex de la llum del sol en ells com el seu ús de les ones de ràdio podrien arribar a bloquejar gairebé del tot no només l’observació directa amb telescopis òptics sinó també amb radiotelescopis, aïllant-nos de la resta de l’Univers.

El coneixement de la posició i les òrbites dels satèl·lits, és clar, pot ajudar a minimitzar el seu impacte en les observacions de l’espai, però això requeriria un esforç extra per part dels científics. Per als radiotelescopis, en canvi, el problema podria ser més greu. Segons va informar fa poc la cadena britànica BBC, tant SpaceX com OneWeb ja han anunciat que estaven treballant en minimitzar l’impacte de les seves xarxes i fer servir l’espai d’una manera “responsable” i que no interfereixi en la investigació científica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa