MonPlaneta
Argentina, Equador i Uruguai se sumen a un assaig a l’Estat per prevenir la COVID-19 en sanitaris
Personal mèdic treballant
Personal mèdic treballant | ACN

!--akiadsense-->

Argentina, Equador i Uruguai s’han sumat al l’assaig clínic ‘Épicos’ amb l’objectiu de prevenir la covid-19 entre els professionals sanitaris. En un comunicat, el ministeri de Sanitat assenyala que es tracta de l’estudi més gran d’aquestes característiques que es fa a Europa i en el qual participaran 4.000 professionals que es troben en la primera línia de resposta a la pandèmia. A mes, com a conseqüència de la disminució de la pressió a nivell hospitalari, l’assaig també comptarà amb personal d’atenció primària, urgències mòbils i personal socio-sanitari. Actualment, 67 hospital d’arreu de l’Estat formen part del projecte que es coordina des del Pla Nacional sobre la Sida.

L’assaig clínic per a la prevenció de la infecció per coronavirus en sanitaris, conegut com ‘Épicos’ per les seves sigles en espanyol i impulsat pel ministeri de Sanitat, s’ha obert als professionals de l’Argentina, l’Equador i l’Uruguai, mentre que d’altres països llatinoamericans, com Mèxic o Veneçuela, també han sol·licitat participar-hi. L’objectiu de ‘Épicos’ és avaluar el risc de desenvolupar la covid-19 en personal d’alt risc. Per fer-ho, s’administrarà de manera preventiva i aleatòria un o dos medicaments que es compararan amb un grup placebo. D’aquesta manera, es pot comparar l’eficàcia preventiva de tres tractaments estratègics: la hidroxicloroquina, antiretrovirals que s’utlitzen per tractar la infecció per VIH (emtricitabina/tenofovir disoproxilo fumarato) i la combinació dels dos, en dosis molt pautades i revisades.

A diferència d’altres estudis publicats sobre l’eficàcia de la hidroxicloroquina després de l’exposició a la covid-19, aquest estudi n’avalua l’efecte abans d’entrar en contacte amb el virus. El tractament té una duració de dotze setmanes. Més enllà del personal mèdic (40%) i d’infermeria (30%), l’assaig també es practica en auxiliars, zeladors, farmacèutics, tècnics de radiologia i laboratori, personal de neteja i capellans. Gairebé el 65% de les persones són dones i tenen edats compreses entre els 40 i els 50 anys. La principal investigadora d”Épicos’, Julia del Amo, ha explicat que si es demostra que alguns dels tractaments que s’estan provant en el programa són eficaços, “seria lògic expandir-los a altres grups professionals en risc, com la policia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa