Barcelona
Barcelona | iStock

!--akiadsense-->

Davant el repte de combatre el canvi climàtic, ser més resilients i fer un canvi de model energètic que abandoni els combustibles fòssils i aposti per l’estalvi i l’eficiència, l’AMB consolida el seu compromís amb els objectius europeus de reducció de les emissions de CO2 un 40% el 2030, d’assolir un 30% d’energies renovables i de millorar un 30% l’eficiència energètica. Les principals inversions, que ja s’estan duent a terme, consisteixen en implantar energies renovables als equipaments del territori mitjançant plaques fotovoltaiques i afavorir l’adaptació de la metròpoli als impactes que ja s’estan experimentant. Ara, durant el ple del Consell Metropolità corresponent al mes de setembre, ha quedat aprovada, per unanimitat, l’estratègia climàtica de l’AMB, coneguda amb el nom de Pla Clima i Energia 2030.

Els objectius finals d’aquestes mesures són la lluita contra el canvi climàtic i l’assoliment d’una veritable transició energètica al territori metropolità, provocant un canvi d’hàbits de la ciutadania. Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, ha afirmat que “amb l’aprovació del Pla Clima i Energia hem fet un pas endavant important per fixar el full de ruta de l’AMB a l’hora de complir els objectius de canvi climàtic de la cimera de París”. Establint l’any 2005 com a base de mesura, en què les emissions van arribar a les 16.374.292 tones, l’objectiu en les emissions a assolir en els propers 12 anys és la xifra de 9.824.575 tones. La reducció del 40% resultarà de les accions pròpies del Pla, que disminuiran en un 13,2% el nivell d’emissions, sumades a les accions que realitzin els propis municipis sobre els seus serveis i competències, que suposaran un 26,8% de descens. Dins de les accions impulsades directament per l’AMB, un 24% de la reducció correspondrà a millores en les instal·lacions metropolitanes; un 35% a millores en eficiència energètica i un 41% a canvis en la mobilitat. En aquest sentit, el Pla Clima i Energia 2030 comparteix objectius amb algunes de les estratègies metropolitanes ja en marxa o en procés d’aprovació, com el Pla Director Urbanístic (PDU), el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU) o el nou Programa Metropolità de Gestió de Residus Municipals, entre d’altres.

El Pla Clima i Energia 2030 contempla fins a 96 accions diferenciades, amb aplicació pràctica al territori i dividides en quatre grans capítols:

· “Renaturalitzar” els espais: crear una metròpoli més verda i que aguanti millor els efectes del canvi climàtic

· Potenciar la generació local d’energies renovables, i millorar l’eficiència energètica del sistema

· Sensibilitzar la ciutadania perquè tingui un paper actiu en la lluita contra el canvi climàtic

· Assolir una plena coordinació entre l’AMB i els ajuntaments metropolitans per ser més efectius

Jardí botànic de Barcelona
Jardí botànic de Barcelona | xx

!--akiadsense-->

En l’eix destinat a renaturalitzar la metròpolis per fer-la més resilient, pren especial importància la gestió dels recursos hídrics i la recuperació de la infrastructura blava i verda metropolitana. Una de les conseqüències més immediates del canvi climàtic serà la disminució dels recursos hídrics disponibles i per tant, la necessitat de potenciar l’ús de recursos alternatius, essent el futur Pla Director del Cicle Integral de l’Aigua. Un altre exemple, és l’augment en freqüència i violència dels temporals marítims, que fa estimar que, fins el 2100, el nivell del mar pujarà entre 60 i 100 cm, i que augmentarà substancialment la temperatura de l’aire i l’aigua. Aplicat al nostre territori, que compta amb un front edificat, això significa que algunes de les platges metropolitanes podrien veure’s reduïdes al 50%. Accions com el projecte “Dunes Híbrides”, estan centrats en recuperar els paisatges de dunes naturals característics de les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Els sistemes dunars són espais rics en biodiversitat, i suposen una defensa natural contra la pèrdua de sorra causada pels temporals i el canvi climàtic.

El Pla també busca potenciar la quantitat d’espais verds urbans. Actualment, la Xarxa de Parcs Metropolitans és un actiu important per evitar l’efecte “illa de calor”: l’entorn més proper a aquests espais registra temperatures de fins a 4-5 graus menys que la resta d’espais urbans. Així, es buscarà augmentar la infraestructura verda, també a nivell urbà. Encara una altra de les actuacions en aquesta línia és l’elaboració d’un mapa de “refugis climàtics”. Es tracta d’equipaments públics (centres cívics, biblioteques, poliesportius…) amb climatització i punts d’aigua potable, per assegurar que els segments de la població més vulnerables tinguin, en un radi proper al seu domicili un espai on evitar els efectes de les onades de calor.

Plaques solars
Plaques solars | CEDIDA

!--akiadsense-->

Una de les línies principals d’actuació de l’AMB en matèria d’energies renovables és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis públics dels municipis metropolitans, considerant que l’energia solar és la font amb més potencial i rendibilitat al nostre territori. De cara al 2019, s’espera tenir una primera fase completada amb 8 instal·lacions públiques equipades, que seran capaces de generar una part de l’electricitat que consumeixen, estalviant importar i transportar energia provinent de combustibles fòssils o nuclear, canviant-la per una energia neta i de proximitat.

Una altra de les apostes de l’AMB és la xarxa de Fotolineres Laborals. L’electricitat que s’hi genera, també a partir de plaques solars, es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin, es pot aprofitar per donar energia a la instal·lació pública que tenen al costat. La majoria de les 9 noves fotolineres que s’instal·laran estaran ideades com a servei Park&Ride, dirigit a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. Actualment ja són tres les instal·lacions d’aquest tipus que estan en funcionament en l’actualitat Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Gavà/Viladecans. A dia d’avui, tan sols entre les fotolineres d’Esplugues i Sant Feliu ja s’han estalviat més de 3000kg de CO2, a través d’una producció superior als 8000 kWh. A banda de les ja mencionades, durant el primer semestre se n’instal·laran de noves a Castelldefels, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montgat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts.

Cotxe elèctric carregant-se
Cotxe elèctric carregant-se | pixabay

!--akiadsense-->

La instal·lació d’aquests primers projectes, comptant cobertes solars i les fotolineres, suposarà una potència total de 604 kWp, equivalent a la necessària per abastir totalment d’electricitat anualment 250 llars. A més a més, tota aquesta inversió suposarà un estalvi econòmic per als ajuntaments de 71.000€ anuals. Més a llarg termini, amb l’horitzó 2030, es preveuen 380 noves instal·lacions de plaques solars en edificis públics del territori, així com el desplegament d’una gran xarxa de fotolineres laborals, amb fins a100 estacions. S’estima que el conjunt d’actuacions previstes per al primer trienni del Pla Clima i Energia tindrà un pressupost d’11.774.817€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa