MonPlaneta
Anellats 400 polls de flamenc al Parc Natural del Delta de l’Ebre
Flamencs al delta de l’Ebre | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va participar aquest passat diumenge al matí en una jornada d’anellament de polls de flamenc (Phoenicopterus roseus) nascuts a la Punta de la Banya, al municipi de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), al delta de l’Ebre. L’activitat, que va tenir lloc per onzena vegada, té per objectiu afavorir el seguiment i coneixement científic d’aquesta espècie, que de tota Catalunya només cria en aquest indret. L’activitat va comptar amb la implicació de prop de 250 persones entre tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre i d’altres parcs naturals de Catalunya, ajuntaments, entitats i col·lectius implicats en els òrgans rectors del Parc, com ara pescadors, caçadors, agricultors, i comunitats de regants, així com anelladors acreditats i voluntaris del Parc.

Calvet va destacar l’alt nivell de col·laboració institucional i de voluntariat que requereix aquesta activitat. “Ens permet disposar de més informació que ens permetrà entendre de quina manera podem ajudar a preservar aquesta espècie”, va explicar. L’anellament dels 400 polls permet la identificació individual de cada exemplar i contribueix al coneixement de la seva biologia i ecologia per donar suport a diferents projectes científics, divulgatius i de sensibilització sobre la població dels flamencs de la Mediterrània occidental i promoure més activament la seva conservació. El Parc Natural del Delta de l’Ebre és un dels pocs indrets de la Mediterrània on el flamenc es reprodueix de manera regular. Ho fa des del 1992, i fins al moment, ho ha aconseguit en 24 ocasions.

Des de 2004, el parc ha anellat 3.570 exemplars de flamenc, sense comptar els 400 d’aquest diumenge, que han estat observats en un total de 14 països, com ara França (36%), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s’han registrat observacions a indrets més llunyans com ara Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia. El nombre de parelles ha anat oscil·lant, entre les 250 de l’any 1992 i les 3.139 parelles de l’any 2009. El 2018 el recompte d’exemplars al Delta ha ascendit a 2.176 parelles nidificants, que s’han reproduït des de finals d’abril. La xifra se situa per sobre de la mitjana des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat, el 1992, però per sota del 2017, quan es va a arribar a les 2.711 parelles. Prèviament, el 2013 va representar l’inici d’un període advers de 4 anys, vinculat amb la presència d’espècies que foragiten i depreden flamencs, com el gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes). A partir de l’aplicació d’accions de control dirigides a ambdues espècies, s’han tornat a recuperar els valors del període 2006 – 2012. Les 2.176 parelles d’aquest 2018, han tirat endavant 1.545 polls, amb una producció de 0,71 polls per parella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa