MonPlaneta
Els ambientòlegs volen un desconfinament d’acord amb l’emergència ambiental i que “aprengui dels errors”
  • CA
Retencions a la C-16, entre Rubí i Sant Cugat | Artur Ribera

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) ha defensat un desconfinament que tingui en compte l’emergència ambiental, la veu dels experts i que permeti “aprendre dels errors per canviar els models econòmics i socials”. El COAMB ha apuntat que no es va preveure prou ràpid que el coronavirus aniria més enllà de la Xina i ha establert un paral·lelisme amb la crisi ambiental del planeta: “Podríem dir que estem en el punt en què o iniciem la reacció, la prevenció i la recuperació dels vectors ja degradats, o bé les conseqüències seran irreversibles i catastròfiques a nivell mundial”. Per això, ha reclamat que es prenguin polítiques ja i que es faci tenint en compte els aprenentatges de la crisis sanitària, més enllà de cimeres “estèrils”.

En aquest sentit, ha valorat que el confinament i l’obligació d’aturar determinades activitats ha millorar la qualitat atmosfèrica, de l’aigua i la disminució de la pressió humana en els espais naturals. Ha alertat però que les mesures són temporals, provocades per un fets que “quan desapareguin, també desapareixeran”. El COAMB ha indicat coma exemple que s’ha demostrat que el teletreball és una possibilitat que permet reduir els desplaçaments i, per tant, les emissions a l’atmosfera. En línies generals, ha apuntat que cal canviar la percepció de què economia i medi ambient só antagònics, que cal impulsar i protegir sectors essencials, plantejar una sortida ecològica a la crisi sanitària i econòmica i reinvertir en energies renovables, descarbonitzant la indústria i el transport, aposant per l’economia circular, l’ecoinnovació i un desenvolupament estratègic que garanteixi els recursos necessaris per viure.

Davant d’això, el COAMB reclama “aprofitar l’oportunitat de definir un canvi de model social i econòmic profund, que des dels sectors amb poders de decisió hi hagi valentia en aplicar polítiques ambientals i que per a fer-ho es tingui en compte la veu dels experts en la matèria”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa