MonPlaneta
Althaia lidera cinc estudis d’investigació sobre el coronavirus
  • CA
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

La Fundació Althaia lidera cinc projectes de recerca vinculats al coronavirus i participa en sis investigacions més sobre la qüestió promogudes per altres institucions. En un comunicat, s’explica que l’objectiu és generar coneixement científic sobre el comportament d’aquest nou virus, molt desconegut encara. Les investigacions, que són multidisciplinàries, persegueixen diferents objectius. Algunes pretenen conèixer l’impacte que exerceix el virus sobre els pacients i avaluar l’efectivitat dels tractaments per tal d’aportar evidències aplicables al maneig hospitalari i establir factors pronòstics que ajudin a la presa precoç de decisions. En d’altres, l’objectiu és analitzar l’impacte de la pandèmia en pacients especialment vulnerables.

Els cinc projectes de recerca promoguts per Althaia són dels àmbits de la medicina interna (que engloba també pneumologia i reumatologia), la traumatologia i la dermatologia. N’hi ha sobre tractaments i també d’observacionals, és a dir, que estudien les característiques d’uns col·lectius concrets. ‘Factors pronòstics demogràfics, clínics i bioquímics de mala evolució dels pacients amb covid-19’ és el títol de l’estudi que té per objectiu respondre unes determinades qüestions com quin és el millor tractament que permet evitar l’ingrés en l’àrea de crítics, quin és el millor moment d’administració per assolir la millor eficàcia, quins són els factors inicials de resposta i quins dels tractaments són ineficaços. Aquest estudi s’impulsa des del servei de Medicina interna amb la col·laboració de Farmàcia i Laboratori. L’investigador principal és el Dr. Domingo Ruiz, cap del servei de Medicina interna.

També des de Medicina interna es lidera un assaig clínic vinculat a tractaments per comprovar l’eficàcia d’un medicament ja comercialitzat, la colquicina, en pacients majors de 75 anys amb fragilitat moderada i pneumònia per la covid-19. Des del servei de Dermatologia, i amb la col·laboració de Pediatria i Cirurgia vascular, s’impulsa un estudi sobre les lesions cutànies acrals en nens i adolescents durant la pandèmia. L’objectiu és descriure una sèrie de casos de lesions cutànies que s’han identificat en pacients pediàtrics i adolescents a través de la teledermatologia i analitzar-ne el mecanisme pel qual es produeixen i la possible relació amb el virus.

Els dos projectes restants són de l’àmbit de la traumatologia. Per una banda, hi ha l”Estudio exploratorio de les fracturas de fémur proximal’ durant la pandèmia de la covid-19, que té per objectiu descriure l’evolució dels pacients majors de 65 anys que ingressen amb fractura de fèmur proximal durant la pandèmia en els centres assistencials de l’Estat espanyol per poder realitzar una recomanació terapèutica. L’investigador principal és el Dr. Josep Maria Muñoz Vives, adjunt al servei de Cirurgia ortopèdica i traumatologia. L’altre projecte es titula Com influeix l’estat d’alarma per la covid-19 en les visites per patologia de l’aparell locomotor a un servei d’Urgències i té per objectiu conèixer l’impacte de la pandèmia en les visites urgents de traumatologia. El Dr. Pedro Luis Esteban Navarro, adjunt al servei de Cirurgia ortopèdica i traumatologia, n’és l’investigador principal.

La fundació ha obert una campanya de donacions per recaptar fons per cobrir necessitats generades per l’emergència sanitària, dintre de les quals hi ha aquesta activitat investigadora. Els estudis s’emmarquen en l’aposta d’Althaia per la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloraran la pràctica assistencial i que, en conseqüència, també tindran una repercussió directa als pacients del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa