MonPlaneta
Aigües de Barcelona condonarà el deute del consum d’aigua a les famílies vulnerables

Aigües de Barcelona enviarà a partir d’ara un nou model de comunicació als seus usuaris a través de la factura de l’aigua per a informar-los d’una manera més clara i directa sobre els Fons de Solidaritat.

Actualment 20.000 famílies de tota l’àrea metropolitana estan acollits a les bonificacions com a famílies vulnerables, de les quals 7.203 –d’acord amb els serveis socials de l’Ajuntament- viuen a Barcelona ciutat.

Així, en una circular que pretén facilitar-los tota la informació relativa a la seva situació, s’especificarà que tindran la garantia que el seu rebut de l’aigua, corresponent al consum serà de zero euros i per tant la bonificació serà total. Què es condonarà el deute que hagin pogut acumular en el període que van deixar de pagar el rebut de l’aigua fins que els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona les van designar com a persones vulnerables. I finalment Aigües de Barcelona informarà sobre el deute que aquests usuaris hagin acumulat amb l’administració ja que a la factura s’inclouen impostos més enllà del propi consum. És a dir, el deute amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona responsable de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), i amb l’Ajuntament de Barcelona, que cobra la Taxa de Clavegueram, i que aquestes dues administracions han seguit facturant als usuaris.

Des de la companyia d’aigües, entenen que amb aquest compromís s’han avançat a l’Ajuntament de Barcelona en la condonació del deute que tenen aquestes famílies. En la signatura del conveni signat amb el consistori el passat mes de febrer, ambdues organitzacions es van comprometre a condonar el deute a aquestes famílies de forma simultània, tant pel que fa al deute acumulat per consum d’aigua (competència d’Aigües de Barcelona) com pel que fa als impostos i taxes (AMB i Ajuntament). Però davant la impossibilitat d’aconseguir un compromís ferm i coresponsable per part de l’Ajuntament de Barcelona, Aigües de Barcelona ha decidit prendre aquesta iniciativa.

Més enllà de Barcelona, l’empresa d’aigües ha signat 21 convenis amb els serveis socials dels ajuntaments del total de 23 municipis on subministra l’aigua. Aquests municipis són: Barcelona, Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Sant Adrià de Besós, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Coloma de Cervelló, Sant Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Els municipis que resten per acordar el conveni són: Badalona i Cerdanyola on s’estan mantenint converses amb el consistori a fi de signar-los tant aviat com sigui possible. Si més no, la falta d’aquesta oficialització no ha impedit mai i en cap cas la coordinació amb els Serveis Socials per atendre les famílies vulnerables i acollir-les als Fons de Solidaritat d’Aigües de Barcelona.

Des d’Aigües de Barcelona denuncien que durant els anys 2016 i 2017, tant l’Ajuntament de Barcelona com l’AMB han seguit facturant aquests impostos a aquelles famílies que no poden pagar l’aigua. El total d’aquesta facturació fins al desembre del 2017 ascendia a quasi 2 milions d’euros (1.735.787 euros). Un deute amb les administracions que pesa sobre totes aquestes famílies que estan dins del fons de solidaritat d’Aigües de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa