MonPlaneta
Agricultura recorda el perill de llençar petards en zones amb vegetació
Articles de pirotècnia utilitzats
Articles de pirotècnia utilitzats | Pixabay

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura demana molta prudència i la màxima col·laboració ciutadana per evitar qualsevol comportament que pugui originar un incendi forestal durant la revetlla de Sant Joan i els dies anteriors i posteriors. Cal extremar les precaucions per evitar possibles incendis causats per una incorrecta ubicació de les fogueres o un ús imprudent del material pirotècnic. És especialment important la precaució durant l’actual episodi de calor ja que un cop analitzades les informacions relatives al perill d’incendi forestal i la predicció meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals preveu que durant aquesta setmana un increment considerable del perill a la meitat sud del país, especialment a l’interior de les Terres de l’Ebre i a l’entorn del pla de Lleida.

Recordem que està totalment prohibit fer focs d’esbarjo o llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta. També recomana que si es llencen coets, es faci sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i estar a més de 500 metres de zona forestal, cal no llençar coets i altres focs d’artifici prop de zones agrícoles, amb conreu cereal, o en solars urbans, per la seva alta inflamabilitat. Precisament, tenint en compte que la meteorologia actual ha demorat els treballs de la sega als camps de cereal, els Agents Rurals recomanen no llençar cap tipus de material pirotècnic prop de terrenys agrícoles pel gran risc d’incendi que pot suposar.

Petards de la tenda Focs Artificials Estalella de Rubí
Petards de la tenda Focs Artificials Estalella de Rubí | Redacció

!--akiadsense-->

El Departament recorda que la manipulació de qualsevol material pirotècnic per part de menors d’edat ha d’estar sempre supervisada per un adult. I recomana seguir les precaucions de Protecció Civil per minimitzar els riscos que comporta l’ús d’aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.

El llançament de material pirotècnic durant el període del 17 de juny al 5 de juliol ha provocat 94 incendis forestals en els últims 6 anys i ha cremat un total de 128,63 hecàrees, de les quals 114 han estat forestals. L’any passat, vam tenir un total de 17 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnic en el període entre la revetlla de Sant Joan i la de Sant Pere. Els Agents Rurals han organitzat, com en anys anteriors, un operatiu de vigilància especial de prevenció d’incendis forestals durant els dies previs a la revetlla en què es controla la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d’ús de material pirotècnic prop de zones forestals i susceptibles de provocar incendis forestals, com ara solars urbans amb vegetació propers a zones forestals. En el cas que s’observi alguna foguera que comporti perill, els Agents Rurals es posen en contacte amb l’Ajuntament o la policia local per informar-los, i perquè adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d’incendi forestal.

Revetlla de Sant Joan a Terrassa | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Per al dia de la revetlla de Sant Joan, s’han programat serveis especials que es dedicaran prioritàriament a la vigilància i detecció d’incendis forestals. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, directament o a través dels Ajuntaments, ha tramitat fins ara prop de 500 autoritzacions per fer fogueres. A part, s’han denegat 8 sol·licituds que no complien els requisits. És important recordar que, un cop autoritzada la foguera i durant la crema, s’ha de disposar d’un vehicle amb aigua suficient en relació a les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. També, s’haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l’extinció de la foguera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa