MonPlaneta
Agricultura ha invertit més de 2,5M€ per preservar la producció de mol·luscos al delta de l’Ebre
Muscleres al delta de l’Ebre | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La direcció general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha invertit, durant els darrers 3 anys, més de 2,5M€ per tal de consolidar una producció aqüícola de qualitat, sostenible i integrada a les badies del Delta de l’Ebre i que permeti als aqüicultors gestionar millor els seus productes. Entre aquestes accions de suport, destaca la Taula de Cogestió de l’Aqüicultura del Delta de l’Ebre, creada el febrer de 2018 a instàncies de la mateixa direcció general per debatre, entre tots els implicats (aqüicultors, pescadors, científics i Administració) les accions que es poden dur a terme en les badies dels Alfacs i del Fangar del delta de l’Ebre per millorar les activitats aqüícoles que s’hi desenvolupen.

Precisament, el proper dimecres 6 de març, Tortosa acollirà la quarta reunió d’aquest òrgan, que de la seva constitució ha impulsat diverses mesures a les badies del Delta com ara l’”Anàlisi integral de l’estat de les Badies del Fangar i dels Alfacs del Delta de l’Ebre”, que tenia com a objectiu desenvolupar una eina de gestió de la producció aqüícola i marisquera d’aquelles badies, així com una segona campanya de recollida de dades ambientals i hidrodinàmiques de la badia del Fangar que va incloure també l’elaboració d’una batimetria -mesura de les profunditats- d’aquesta badia.

Els Alfacs | xx

D’altra banda, la direcció general de Pesca i Afers Marítims convoca ajudes, en el marc del Fons Europeu Marítim Pesquer, destinades a fomentar les inversions productives en aqüicultura, les actuacions de comercialització i transformació endegades pel sector aqüícola, actuacions d’assessorament i de recerca en el camp de l’aqüicultura, així com actuacions de diversificació i de desenvolupament local participatiu. Així, entre 2017 i 2018 es van aprovar 32 sol·licituds d’ajuts adreçats al sector aqüícola del musclo del Delta de l’Ebre, equivalents a 0,87M€, que van generar una inversió de 1,6M€. Una altre de les mesures a l’abast del sector és la contractació d’assegurances subvencionades per fer front a les pèrdues ocasionades per les altes temperatures dels estius. Aquest pla cobreix la producció i cria de musclo, i en poden ser beneficiaris la totalitat de productors de musclo del Delta de l’Ebre.

En relació a l’elaboració d’un pla d’acció integral contra la regressió del delta de l’Ebre que inclogui, si s’escau, el dragatge de la bocana del riu Ebre, de la badia del Fangar i dels Alfacs per promoure una gestió òptima de la circulació de l’aigua, la direcció general de Pesca ha impulsat diverses reunions amb totes les administracions competents i els productors de musclo per poder tractar aquests temes. Gràcies a això s’ha establert, amb caràcter permanent, una connexió directa del riu cap a la badia del Fangar per tal de millorar la qualitat de l’aigua.

Finalment, setmanalment i dins del Programa de Seguiment de la Qualitat de les Aigües (PSQAM), de la direcció general de Pesca i Afers Marítims, l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita envia al sector productiu les dades referents a l’evolució de la temperatura, salinitat, oxigen i clorofil·la de les badies del Delta de l’Ebre. Aquesta informació és molt útil per planificar la temporalitat de la producció i comercialització i per evitar episodis de mortalitat. També en el 2018 s’han afegit a aquestes informacions dades setmanals sobre el pH de les aigües de les 2 badies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa