MonPlaneta
Agricultura explica com controlar la plaga de bernat marbrejat al Parc Agrari del Baix Llobregat
Un exemplar de bernat marbrejat | Wikimedia Commons

El Departament d’Agricultura va impartir aquest dijous una jornada formativa al Parc Agrari del Baix Llobregat per explicar les accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) que al setembre de 2019 ja es va observar en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet i albergínia a la comarca. En els dos últims anys, el Departament ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza principalment en l’entorn urbà i en àrees verdes. En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. És precisament per minimitzar al màxim els danys als cultius que el DARP té previst continuar realitzant, conjuntament amb l’IRTA, els estudis biològics i el disseny d’estratègies de lluita per cercar els moments i mètodes més adients per al seu control.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona l’any 2016. L’any 2017, es va detectar als municipis de Cornellà, Gavà i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018, ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Reus. L’any passat a finals de setembre, se’n van localitzar individus en cultius d’horta al Baix Llobregat i de poma a Ventalló (Alt Empordà). Els tècnics de sanitat vegetal van fer diferents prospeccions per conèixer-ne l’abast i la distribució en aquestes zones. En aquests moments, el bernat marbrejat és en hivernació i no serà fins a la primavera que començaran a reaparèixer els primers exemplars. Durant els anys 2018 i 2019, el Servei de Sanitat Vegetal, en col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions i estudis de la plaga. Com a resultat de la feina feta i de la col·laboració dels ciutadans a través de la plataforma Natusfera es va poder dibuixar un mapa que determinava la presència d’aquesta espècie invasora, que s’actualitza periòdicament. El recull de les dades de la ciència ciutadana permet conèixer l’evolució de la plaga als municipis i la seva distribució en el territori, i valorar l’impacte de la informació que rep la ciutadania.

Parc Agrari del Baix Llobregat | Consorci de Turisme del Baix Llobregat

La jornada ha servit perquè agricultors i tècnics siguin capaços d’identificar aquesta plaga i diferenciar-la d’altres espècies autòctones de bernats. També han conegut els llocs on se n’ha detectat la presència i sobretot quin protocol cal seguir quan la detectin. Una vegada es localitza un individu de la plaga en un cultiu agrícola, personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, seguint el protocol establert, es desplaça a la zona per comprovar-ne la presència i també per fer recomanacions als agricultors afectats. També es facilita la informació sobre aquesta plaga a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les cooperatives de les zones afectades. El Departament té instal·lades trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles perquè es considera molt important conèixer l’abast i l’afectació que aquesta plaga pot tenir sobre els conreus agrícoles.

En l’entorn més urbà, amb l’arribada del fred, els exemplars adults migren cap a cases, edificis i altres construccions buscant refugi per passar l’hivern. Com a mesures preventives, és recomanable instal·lar barreres físiques com ara mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etcètera. Per al seu control, es poden recollir periòdicament els insectes, i fins i tot es pot utilitzar un aspirador. Un cop s’han capturat els insectes, s’han de treure de la bossa de l’aspirador i s’han d’introduir en un recipient amb aigua i sabó. No és recomanable aplicar tractaments amb insecticides a les cases.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa