MonPlaneta
Agricultura aplica mesures per controlar la plaga del bernat marbrejat
Un exemplar de bernat marbrejat
Un exemplar de bernat marbrejat | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura està realitzant accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys). En els dos últims anys s’ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza en l’entorn urbà i en àrees verdes sense causar danys aparents. En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. El Departament i l’lnstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries tenen previst continuar els estudis biològics i dissenyar estratègies de lluita per cercar els moments i mètodes més adients per al seu control. A més, el Departament ha publicat un tríptic informatiu i un pòster on s’explica la biologia de l’insecte i es demana la col·laboració ciutadana.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present a diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona, l’any 2016 i el 2017 es va detectar a Cornellà, Gavà, i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018 ja es va trobar a Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Reus, i a finals de setembre d’aquest 2019 s’ha observat individus en cultius de mongetera, tomàquet, i albergínia al Baix Llobregat (Barcelona) i de poma a Ventalló (Girona). Els tècnics de sanitat vegetal han procedit a fer diferents prospeccions per conèixer l’abast i la distribució en aquestes zones.

Mapa de l'evolució de la plaga a Catalunya. Municipis on s'ha detectat 'Halyomorpha halys' durant l'any 2016 (lila), 2017 (verd), i 2018 (blau)
Mapa de l’evolució de la plaga a Catalunya. Municipis on s’ha detectat ‘Halyomorpha halys’ durant l’any 2016 (lila), 2017 (verd), i 2018 (blau) | Generalitat de Catalunya

!--akiadsense-->

Durant els anys 2018 i 2019, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, ha dut a terme prospeccions de la plaga. Com a resultat de la feina i de la col·laboració dels ciutadans a través de Natusfera, es va poder dibuixar un mapa determinant la presència d’aquesta espècie invasora, que s’actualitza periòdicament. El recull de les dades de la ciència ciutadana permet conèixer l’evolució de la plaga als municipis, la seva distribució en el territori i valorar l’impacte de la informació que rep la ciutadania. El Departament ha instal·lat trampes de seguiment en punts on encara no s’ha detectat l’insecte, preferentment en espais verds i propers a zones productores agrícoles.

A la tardor, coincidint amb la baixada de temperatures i les pluges, els individus adults migren cap a les cases, edificis, i altres construccions buscant refugi per a passar l’hivern. Aquesta particularitat de l’insecte pot comportar una certa alarma a la població. Com a mesures preventives és recomanable instal·lar barreres físiques, com poden ser mosquiteres a les finestres, tapar forats exteriors amb malla, etcètera. Per al seu control, es pot recollir periòdicament els insectes, i fins i tot es pot utilitzar un aspirador. Un cop s’ha capturat els insectes, s’han de treure de la bossa de l’aspirador, i s’han d’introduir en un recipient amb aigua i sabó. No és recomanable realitzar tractaments amb insecticides a les cases.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa