MonPlaneta
Agricultura alerta de l’alt risc d’incendis a partir d’aquest divendres
  • CA
El Pla Alfa per a aquest divendres | Agents Rurals

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir d’aquest divendres, 5 de juliol, s’activa el nivell 3 del Pla Alfa en 80 municipis de les comarques de l’Anoia, el Pallars Jussà, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès, l’Alt Urgell i l’Urgell. Els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb estan restringits a partir d’aquest matí. El cos d’Agents Rurals, els Mossos i les ADF efectuen la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es manté activat. Es fa un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins diumenge en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor i situació del sud. En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades. A aquestes zones, els Agents Rurals duen a terme les següents actuacions:

– Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

– Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

– Control de llocs predeterminats d’especial risc.

– Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

– Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

– Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Els 90% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

– Evitar les zones forestals durant les hores de màxima insolació

– Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones forestals entre les 13 i les 18 hores

– No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments en els treballs de la sega

En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa