MonPlaneta
Adapten una app per a pacients recuperant-se d’un ictus per als donats d’alta de COVID-19
L’aplicació Farmalarm | ACN

L’Hospital Vall d’Hebron ha replicat una plataforma dissenyada per a pacients que es recuperen d’un ictus per als que ho fan de la COVID-19. Es tracta de l’aplicació Farmalarm, que en aquesta pandèmia també està permetent a les persones que han patit un ictus realitzar de forma virtual les visites que la crisi sanitària i el confinament haurien obligat a ajornar. “La plataforma és un fil directe amb els metges”, afirma Rafael Cañete, que va patir un ictus i que el confinament ha atrapat quan començava a caminar. El nombre de casos lleus que han arribat a Vall d’Hebron en les primeres setmanes d’epidèmia s’ha reduït a la meitat i per això el neuròleg Marc Ribó recorda la importància d’alertar de seguida davant de símptomes sospitosos.

La plataforma Farmalarm ha adquirit noves funcions. Per als pacients amb ictus, per a qui es va dissenyar el 2015, ha permès fer per videconferència les visites programades. Els especialistes sabien que durant aquestes setmanes seria més difícil fer el seguiment di per això també han intensificat l’ús de la plataforma i han intentat que tots els pacients, o la seva família o cuidadors, la facin servir. A més, els impulsors de l’app l’han replicada per a pacients ingressats a l’hospital per pneumònia per covid-19. “Vam oferir la nostra ajuda en els moments de màxima pressió perquè vam pensar que la plataforma podia suposar un pas intermedi per als pacients que rebien l’alta després d’estar ingressats; per donar-los informació, resoldre dubtes i evitar reconsutes que de vegades són innecessàries”, destaca el doctor Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron. De moment l’estan utilitzant un centenar de pacients de coronavirus i la idea és fer-los seguiment durant dues setmanes. “Els pacients poden introduir a la plataforma dades com la temperatura corporal; la freqüència respiratòria o el nivell d’oxigen a la sang, que es mesuren amb un pulsòmetre que els oferim. Hi ha un equip d’infermeres i metges que cada dia controlen aquests pacients i hi contacten pel xat”, explica.

Hospital Vall d’Hebron | Hospital Vall d’Hebron

Vall d’Hebron va idear la plataforma Farmalarm com un programa per conscienciar les persones que han sobreviscut a un ictus de la importància de seguir uns hàbits saludables i com un sistema d’alarmes per a la medicació que s’han de prendre. “Les persones que han patit un ictus i són independents després de l’ingrés no són conscients moltes vegades de la sort que han tingut i de la importància de seguir hàbits saludables. Hi ha molts estudis que diuen que, uns mesos després de l’ictus, els pacients es van relaxant i deixen de prendre’s la medicació perquè no tenen la sensació de malaltia. Els factors de risc, com són la pressió alta, el colesterol o la diabetis, es poden descontrolar”, indica Ribó.

Les funcions de l’app s’han ampliat al llarg dels anys. A més de les alarmes de la medicació, que han de validar, l’aplicació disposa d’un xat per resoldre dubtes amb els especialistes; ofereix vídeos i material didàctic; s’hi poden introduir dades com la pressió arterial, la glucosa en sang o l’exercici físic i respondre enquestes abans de la consulta presencial perquè el metge pugui detectar de forma precoç dolors físics, problemes de la mobilitat, deteriorament cognitiu, malestar emocional o qualsevol altra complicació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa