MonPlaneta
Activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació
Contaminació | Ajuntament de Barcelona
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:

– Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat.

– Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat.

– Les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica han d’activar els protocols previstos.

– Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La mesura es pren a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats, degut en bona part a l’increment de la mobilitat associada al Mobile World Congress, d’una intrusió de pols sahariana i de la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres a l’atmosfera. Ahir dilluns es van produir dues superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 als punts de mesurament Barcelona (Vall d’Hebron), i Granollers i no es descarta que avui se’n donin de noves. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu. A la conurbació de Barcelona, a més, en les darreres hores també s’han detectat nivells força alts de diòxid de nitrogen (NO2). És per això que s’està fent un seguiment atent de la situació. Si es declarés un episodi ambiental per NO2, sí que s’activaria el protocol que preveu restriccions de vehicles i un reforç del transport públic.

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats:

– Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

– Utilitzar el transport públic.

– Reduir els desplaçaments amb vehicle privat.

– Utilitzar el cotxe compartit.

– Realitzar una conducció eficient.

– En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

– Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.

– Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

Retencions | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

La Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric de la conurbació de Barcelona, amb avís preventiu per PM10 inclou municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa