MonPlaneta
Acord provisional a la UE per reduir “almenys” un 55% les emissions el 2030

El Consell i el Parlament europeus han tancat un acord polític provisional per establir per llei l’objectiu que la Unió Europea redueixi “almenys” un 55% les emissions el 2030 respecte al 1990. El pacte entre els dos colegisladors europeus sobre la llei climàtica també fixa que el bloc comunitari assoleixi la neutralitat climàtica el 2050. L’acord final rebaixa fins a “almenys” el 55% l’objectiu per al 2030, mentre que la posició inicial dela cambra era augmentar la retallada fins al 60%. La proposta de la Comissió Europea ja fixava la reducció en “almenys” el 55%. “La UE està completament compromesa amb assolir la neutralitat climàtica el 2050 i avui podem estar orgullosos d’haver posat un objectiu climàtic ambiciós”, ha dit el ministre de Medi Ambient de Portugal, João Pedro Matos Fernandes, en representació de la presidència de torn del Consell.

L’acord polític a la Unió Europea per reduir les emissions en les pròximes dècades arriba un dia abans de la cimera climàtica virtual convocada pel president dels Estats Units, Joe Biden. Amb aquest gest, Biden marca un canvi de rumb pel que fa a les intencions climàtiques respecte a l’administració de Donald Trump.

Després que es tanqués l’acord provisional, l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun ha criticat la “debilitat” dels objectius fixats. “Amb aquest objectiu climàtic per al 2030 la Unió Europea no farà el necessari ni suficient per complir els objectius de l’Acord Climàtic de París, el que amenaça el destí de les generacions actuals i futures”, ha subratllat. Amb tot, l’eurodiputat dels comuns ha celebrat que els negociadors del Parlament hagin aconseguit que s’estableixi un consell científic independent sobre el clima i un pressupost de carboni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa