MonPlaneta
Acció Climàtica aposta per la conservació de varietats locals agrícoles

Setze entitats que es dediquen a la conservació de les varietats locals agrícoles rebran aquest mes d’agost 131.640€ en ajuts per a la cerca, identificació, foment, manteniment de bancs de llavors, i multiplicació de varietats locals ja sigui per llavor, esqueix o empelt.

Les varietats locals de fruites, verdures i hortalisses són una part essencial del patrimoni agrícola de Catalunya que cal conservar pel fet de ser una font de recursos fitogenètics i també per les possibilitats de reintroducció en el circuït comercial. A Catalunya som pioners en l’aposta per preservar la biodiversitat cultivada entenent que la conservació d’aquests gens és una garantia de la continuïtat del sistema agrícola que permet contrarestar els efectes de l’erosió genètica i millorar les varietats modernes.

Aquests ajuts, amb fons íntegrament del DAAC, corresponen a actuacions relacionades amb la biodiversitat cultivada de l’any 2020. Es distribueixen a 16 entitats de diferents indrets de Catalunya:

  • Barcelona: 8 expedients per un import de 67.610 €
  • Girona, 1 expedient per valor de 7.690 €
  • Lleida: 5 expedients per valor de 48.290 €
  • Tarragona, 2 expedients per un import de 8.050 €.

Els ajuts van destinat a tasques com són la prospecció o cerca de varietats locals i la seva caracterització, el manteniment dels bancs de llavors, o germoplasma, d’espècies agrícoles, la multiplicació per obtenir o produir material de multiplicació (llavors, empelts, esqueixos…) i la realització d’analítiques vinculades a la caracterització o conservació de varietats.

La identificació de les característiques de varietats locals permetrà la seva inscripció al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya. La informació resultant és publicarà a l’apartat de Biodiversitat cultivada del web del DACC, de manera que es puguin conèixer les principals característiques de cadascuna d’aquestes varietats locals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa