MonPlaneta
El 50% dels qui no han patit el SARS-CoV-2 podrien tenir-hi immunitat gràcies al refredat comú
  • CA

El refredat comú, una de les malalties més esteses del planeta, podria ser darrere el gran número de casos lleus o asimptomàtics de COVID-19 que s’han detectat d’ençà de l’inici de la pandèmia a finals de 2019. Segons un equip internacional de científics, entre un 40 i un 60% de la població que encara no ha estat contagiada del SARS-CoV-2 ja té limfòcits T activats per al virus gràcies a la reactivitat creuada amb altres patògens de la mateixa família.

Tot i que els rinovirus són els responsables més habituals, els coronavirus són darrere d’aproximadament un 15% de tots els casos de refredat comú que es detecten cada any al món, i haver estat infectat per ells podria donar un cert grau d’immunitat, també, al que causa la COVID-19.

En un article enviat a la revista ‘Cell’, els investigadors afirmen els limfòcits T4 d’un 40-60% dels individidus que van participar a l’estudi, i que no donaven positiu a cap prova del SARS-CoV-19, van reaccionar davant del virus, cosa que expliquen per l’existència d’una immunitat preexistent en aquests individus que només podria existir per reactivitat creuada -és a dir, després de l’exposició a virus semblants-.

El cas podria ser comparable a la primera vacuna desenvolupada contra la verola, que es basava en aquest mateix principi i va aconseguir que, gràcies a la inoculació de patogens de la versió de la malaltia que patien les vaques, els humans poguessin immunitzar-se sense haver de patir la malaltia, que matava aproximadament un 30% dels infectats.

Tot i que extreure segons quines conclusions pot ser precipitat, perquè no s’ha comprovat si aquesta immunitat preadquirida té una relació directa amb el curs que segueix la infecció en els pacients, és una línia d’investigació prometedora. Per saber del cert que aquesta reactivitat creuada explica els casos lleus o asimptomàtics de COVID-19, caldria fer recomptes de cèl·lules T abans i després de la infecció dels individus pel virus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa