MonPlaneta
El 47% de l’electricitat emprada a Dinamarca el 2019 provenia de l’energia eòlica
  • CA

Gairebé la meitat del consum elèctric de Dinamarca durant l’any passat provenia de l’energia eòlica, un nou rècord que ha estat assolit gràcies a les millores en les turbines a alta mar i una reducció important dels costos d’instal·lació i manteniment d’aquesta tecnologia. Segons Energinet, l’operadora de la xarxa elèctrica del país escandinau, el vent va generar el 47% de l’electricitat emprada al país, una xifra que supera de molt tant el 41% de 2018 com el rècord anterior, un 43%, establert el 2017.

Si Europa és, clarament, la líder mundial en energia eòlica, Dinamarca és el primer país entre tots els del continent molt per davant del segon, Irlanda, que “només” obté un 28% de la seva electricitat d’aquesta font renovable. Si mirem el global de la Unió Europea, la proporció de l’energia elèctrica generada gràcies al vent és d’un 14%.

Pel que fa a les turbines instal·lades a alta mar, l’Agència Internacional de l’Energia afirma que, actualment, només suposa un 0,3% de l’electricitat que es genera a tot el món però que, com és el cas de Dinamarca, aquesta xifra es podria multiplicar per 15 i arribar a superar el 4% durant els propers 20 anys. Aquest país, de fet, fa poc que va inaugurar el parc eòlic marí més gran del món, capaç d’abastir un milió de llars.

Les xifres obtingudes pel país escandinau són una gran passa endavant en els seus plans de reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 70% el 2030 i aconseguir, el més ràpidament possible, que el 100% de la seva energia provingui de fonts renovables. De moment, només amb la força del vent, ja arriben gairebé a la meitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa