MonPlaneta
El 36% dels adherits als acords voluntaris de reducció d’emissions ja fa servir energia 100% renovable
| Pixabay

!--akiadsense-->

Les emissions de CO2 inscrites al programa d’acords voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de la Generalitat van ser de més d’1,3 milions de tones l’any 2018, segons les dades que han reportat les 159 organitzacions adherides a finals de l’any passat -un 70% empreses privades, un 14% entitats públiques i, la resta, ONG i d’altres. De totes les emissions, el 81% de les quals produïdes a la demarcació de Barcelona, un 64% van estar vinculades al consum elèctric.

El 2017 es va produir un increment del 9% de les emissions comunicades respecte el 2016. El principal motiu és l’augment del 24% de les emissions del consum elèctric degut, per un costat, a la recuperació econòmica i, per l’altre, a que, entre els anys 2016 i 2017 va pujar la proporció de fonts fòssils en el factor d’emissió de la generació de l’electricitat de la xarxa en detriment de les fonts renovables, provocat per un descens molt significatiu de l’energia hidràulica. Encara que el total s’incrementi, cada organització ha tingut la seva evolució entre els anys 2016 i 2017. En aquest sentit, cal destacar que el 34% de les organitzacions van protagonitzar un descens en les emissions totals de GEH reportades, principalment per la implementació de les mesures de reducció d’emissions. Entre aquestes mesures, la que té una major incidència és la compra d’electricitat 100% renovable, encara que també hi ha organitzacions que redueixen les seves emissions de l’electricitat a través de mesures d’eficiència.

Instal·lació de plaques solars | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La compra d’electricitat renovable és una mesura en creixement al programa d’acords voluntaris. Un 36% de les organitzacions compren electricitat renovable per a una part o per al total del seu consum elèctric de 2017. Tot i que aquesta mesura no té un efecte en la reducció del consum elèctric de l’organització, cal impulsar-la com a complement de moltes altres vinculades a la promoció les energies renovables i que, globalment, generin la necessitat de noves instal·lacions d’energia renovable. En aquest sentit, es comença a percebre un increment de les mesures implementades adreçades a posar en marxa instal·lacions de renovables per a l’autoconsum, sigui per a substituir el consum elèctric de xarxa, com el consum de combustibles fòssils per a calefacció i aigua calenta sanitària.

El principal repte del programa d’acords voluntaris és implicar els diferents actors en la reducció d’emissions. En aquest sentit, el programa ha evolucionat significativament i, des de l’any 2010 fins ara, cada vegada hi ha representats un major nombre de sectors. Els majoritaris són, per aquest ordre, les consultories/enginyeries, la indústria, la logística i transport de viatgers i les entitats amb finalitats socials. També en formen part l’administració pública general, els ajuntaments, empreses del cicle integral de l’aigua, comerços, empreses de la construcció, de la distribució d’electricitat, entitats d’educació i recerca, empreses d’esdeveniments, entitats esportives, empreses de manteniment i neteja d’edificis i instal·lacions, ports i clubs nàutics, entitats financeres, de serveis sanitaris, empreses de tecnologia, de transport i gestió de residus, i establiments de turisme i restauració.

Distribució de les emissions per sectors i altres dades d’interès | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Els acords voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, les organitzacions es comprometen a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les. El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa