MonPlaneta
El 2070 més de 3.000 milions de persones viuran en regions on farà una calor insuportable
  • CA
Calor | Jennifer Boyer (Flick)

Si l’escalfament global continua al ritme actual, més de 3.000 milions de persones habitaran zones del planeta on les temperatures faran gairebé impossible viure-hi, segons explica un nou estudi de què s’ha fet ressò la BBC i que ha estat elaborat per científics del Regne Unit, la Xina, els Estats Units i alguns països europeus. El treball posa de manifest que una part molt gran de la Humanitat, si no es fa res per posar fi a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, haurà de migrar o bé suportar temperatures mitjanes superiors als 29ºC, que se situen fora de la zona de comfort on la nostra espècie ha viscut durant, aproximadament, els darrers 6.000 anys. Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van emprar les estimacions de l’evolució de la demografia de què disposa Nacions Unides i una projecció d’augment de les temperatures globals de 3ºC, és a dir, la que hi haurà si no es prenen mesures contundents més enllà dels estipulats pels Acords de París.

Tradicionalment, les poblacions humanes s’han concentrat en zones relativament estretes del planeta, on la temperatura mitjana és d’entre onze i quinze graus, tot i que algunes, menys nombroses, viuen en franges amb mitjanes més altes, d’entre vint i vint-i-cinc graus. Si la temperatura del planeta augmentés tres graus, però, una quantitat enorme de gent començarà a viure fora de es condicions climàticament òptimes. Com que la terra s’escalfa més ràpidament que el mar, la vida empitjoraria ràpidament, especialment en llocs normalment càlids, com l’Àfrica subsahariana, Austràlia, l’India, Amèrica del Sud i gran extensions de l’Orient Mitjà. La població de moltes d’aquestes regions, a més, té recursos molt limitats, de manera que podrien tenir problemes greus per protegir-se de la calor.

Els resultats d’aquest estudi, doncs, donen encara una altra raó per començar, el més aviat possible, a reduir dràsticament la nostra contribució al canvi climàtic, ja que podríem estar ajudant milers de milions de persones a tenir, en un futur, una vida una mica menys difícil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa