MonPlaneta
El 2050 a Catalunya la temperatura haurà pujat tres graus i plourà un 40% menys
Calor
Calor | Cedida

!--akiadsense-->

L’estudi de projeccions climàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya conclou que a mitjans del segle XXI la temperatura serà tres graus més elevada i les precipitacions hauran disminuït un 40%. Aquestes dades corresponen a la projecció del 2021 al 2050 amb relació al període 1971-2000 i segons l’escenari d’emissions més intensiu. Segons les projeccions climàtiques l’augment de la temperatura màxima seria de 4 graus i el de la temperatura mínima de 3 graus. Geogràficament, els increments més grans es localitzarien al Pirineu i els menors a la franja litoral. Aquests increments de la temperatura comportarien una extensió dels valors estiuencs cap a finals de la primavera i inicis de la tardor. Els màxims augments de temperatura serien per a la tardor seguida per l’estiu, amb augments de la temperatura mitjana que podrien ser superiors als 4 graus a l’Aran, i els menors durant l’hivern. També augmentarien considerablement el número de nits tropicals i tòrrides a la zona litoral, així com els dies càlids, tòrrids i lliures de glaçades a l’interior i la zona prelitoral, mentre que els dies de glaçada i de fredor es reduirien notablement a l’alta muntanya així com algunes zones de l’interior i del prelitoral. A més a més, a zones de la franja litoral podrien deixar d’enregistrar glaçades.

Pluja
Pluja | xx

!--akiadsense-->

L’evolució projectada per la precipitació presenta una gran variabilitat interanual, el que fa difícil trobar una tendència clara. Malgrat això sembla haver-hi una tendència a una disminució general de la precipitació mitjana anual especialment remarcable a l’estiu a tot el país. Les precipitacions podrien disminuir en un 40% de mitjana, un 45% a la primavera i un 75% a l’estiu. Geogràficament, les disminucions projectades per a la precipitació cap al 2050 s’esperen a les comarques del nord-est i al prelitoral tarragoní, mentre que les menors es donarien al Pirineu occidental. La reducció projectada de la precipitació mitjana anual seria del 15 % al nord-est de Catalunya. En relació als índexs climàtics pluviomètrics, es projecta una disminució considerable en els dies amb precipitació feble. En canvi, en algunes zones, sobretot a les Terres de l’Ebre i més lleugerament a les comarques del nord-est, s’espera que augmentin els dies amb precipitació abundant. Finalment, S’espera que la longitud màxima de la ratxa seca anual augmenti a tot el territori fent més intenses les sequeres, especialment a tota la zona litoral-prelitoral i les Terres de Ponent.

Imatge aèria del delta de l'Ebre
Imatge aèria del delta de l’Ebre | Cedida

!--akiadsense-->

Les dades suposen “riscos de notable magnitud, tant pels ecosistemes com pels diferents sectors socioeconòmics que en depenen”, ha advertit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. Ha afegit que no es pot “afrontar la crisi sanitària i econòmica de la covid-19 sense afrontar la crisi climàtica” i ha dit que les mesures impulsades “han de fer possible limitar l’impacte del canvi climàtic”. “El decenni 2021-2030 és clau per la lluita contra el canvi climàtic pel que fa a la mitigació i adaptació”, ha exposat Subirà. Malgrat la covid-19 ha afegit que no es poden posposar els canvis estructurals perquè “d’alguna manera són complementaris”. Ha afegit que el Pla de recuperació econòmica i protecció social del Govern té “una agenda verda que ha de protegir les bases per disposar d’un futur més resilient, sostenible i just”. “Espero que aquestes projeccions climàtiques serveixin per conscienciar a la gent no del que ha d’arribar sinó del que que ja tenim a sobre i per ajudar al govern del país a millorar i racionalitzar la ocupació territori”, ha reclamat el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa