MonPlaneta
Unes 150 persones protesten contra un nou parc eòlic al Camp de Tarragona
  • CA

Unes 150 persones han tallat aquest diumenge l’N-420 a l’altura de Riudecols (Baix Camp) per rebutjar la instal·lació del parc eòlic Lo Vedat del Pany. La central tindrà deu molins, sis s’ubicaran al terme municipal de Riudecols i quatre a Riudecanyes, d’uns 180 metres d’alçada cadascun i amb una potència total d’uns 26 MW. L’Associació per la Defensa del Territori i Patrimoni de Riudecols (DELTERPA) i Xarxa-Sud, organitzadors de la protesta, han denunciat que la central tindrà un impacte “molt sever” per a l’ecosistema del Baix Camp. Els grups ecologistes també han reclamat al Govern que hi hagi un debat sobre el model de transició energètica. Les entitats avisen que convocaran noves mobilitzacions per oposar-se al parc eòlic.

Des de les sis i fins a les set de la tarda, els manifestants han ocupat l’N-420 de forma intermitent, ja que han tallat aquesta via amb tres intervals per permetre la circulació dels vehicles. Tot i això, s’han format cues durant l’hora que ha durat la protesta. En l’acció, hi han intervingut membres de diverses entitats socials i ecologistes del territori que han denunciat la implantació del nou parc eòlic al Camp de Tarragona.

La central Lo Vedat del Pany s’ubicarà a continuació del parc de Collet dels Feixos (Duesaigües), que ja fa anys que està en funcionament. La nova instal·lació s’ubicarà més a l’est, a prop de l’ermita de Puigcerver, que data de principis del segle XIII. De fet, la proximitat a aquest espai és un dels arguments pels quals s’oposen a la seva instal·lació, així com els perjudicis mediambientals. “Ens volen imposar un model energètic que no hem demanat i ens volen rebentar les muntanyes amb molins de més de 180 metres d’alçada. La Generalitat ha donat carta blanca a les empreses”, ha denunciat Anton Mestre, membre de DELTERPA i Xarxa-Sud. A més, l’ecologista lamenta que aquest parc eòlic obrirà la porta a la implantació de moltes més centrals arreu de la comarca.

De fet, també ha denunciat l’inici dels primers treballs d’adequació de camins del parc, que es preveuen que s’enllesteixin el 2025. En concret, Mestre ha lamentat que s’hagin construït pistes forestals de més de 15 metres d’alçada per permetre el pas dels tràilers als paratges verges on se situarà la central eòlica. “Això genera un impacte molt sever per a l’ecosistema”, ha assenyalat. Tot i que els ecologistes han subratllat que no estan en contra de l’energia eòlica sí que han recalcat que és necessari un model energètic que aposti per l’autoconsum, ja que segons diuen es perd entre un 30 i 40% de l’energia en el transport.

En paral·lel, han demanat a les administracions que s’escoltin els agents del territori i que és propiciï una reflexió sobre el model energètic del país. “Estem en contra del projecte de la Generalitat i del conseller Damià Calvet. Tota la porqueria ens ve aquí a Tarragona, n’estem farts”, ha etzibat Mestre. Amb tot, les entitats ecologistes es mostren esperançades per a aturar la construcció del parc eòlic del Lo Vedat del Pany i han anunciat que no descarten noves mobilitzacions. El tall de carretera d’aquest diumenge ha acabat amb una actuació musical i amb un grup de persones que han decidit passar la nit a la zona on s’estan fent les obres per construir la central.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa